Udnyt årstiden – Torskerogn

marts 13th, 2011 by Mia

DSC 0035 low 198x300 Udnyt årstiden   Torskerogn

Stenbiderrogn smager skønt og er uhyre populært netop nu, MEN midt i rusen over nye favoritter, glemmer mange de gode klassikkere. Lige er nu er det nemlig også sæson for torskens fine “bukser” og en klassiker, som mest hitter i madpakker og mytiske metaldåser – men torskerogn kan så meget mere end det!

De færreste koger i dag deres torskerogn selv, men tyr i større grad til prefabrikater i form af fine farverige metaldåser indeholdende en grovkornet, ofte tomatiseret masse, med et torskerognsindhold på omkring de 50%. Når produkterne kun indeholder 50-65% torskerogn, så synes jeg, at det er dybt kritisabelt at navngive dem efter råvaren.

Det er en helt anden oplevelse at sætte tænderne i de hjemmekogte, bløde og mildtsmagende fiskeæg. Fiskesmagen er ikke så dominerende som i dåsevarianterne og konsistensen er markant bedre, mindre klistret og med en mere finkornet struktur.

Det er ligesom med dåsevarianten en smal sag at tilberede friske torskerogn. De skal blot pakkes i bagepapir eller stanniol og koges sagte i vand tilsat salt, eddike og gerne urter fx i form af løvstikke, fennikel, dild eller laurbær.  Når rognen har kogt i ca. 20-50min alt efter størrelsen på denne, skal den føles let fast og herefter have lov til at køle af på en tallerken. Fjern den tynde hinde inden servering eller videre tilberedning. Spis torskerognen friskkogt på groft rugbrød med citron eller få ny inspiration herunder;

Stegt rogn med urtemarinerede kartofler: Steg torskerognen gylden og sprød i smør, server den med små kogte asparges kartofler vendt i en blanding af rapsolie, hvidvineddike, salt, peber og en stor bunke finthakkede friske urter herunder dild og persille. Kombiner med en god remoulade-dressing af finthakket pickles/picallily, creme fracihe, samt syltede perleløg og finthakkede rå gulerødder.

Marineret rogn på salat: Server skiver af friskkogt torskerogn på en bund af blandet salat af rå grønne asparges i mindre stykker, små romaineblade og avocado eller agurk.  Bland en marinade af citronsaft og olivenolie, smag til med salt, peber, citronskal og lidt finthakket friske ramsløg. Hæld marinaden over rognen, samt lidt på salaten og server straks.

Rognsalat til madpakken/frokost: Bland den afkølede rogn med lidt creme fraiche, citron, finthakket rå fennikel eller radisse og lidt kapers. Smag til med salt og peber. Brug rognsalaten på rugbrød eller som fyld i wraps eller pitabrød fx sammen med grønsalat, agurk eller tyndskåret rå blomkål.

Generelt er torskerogn god i kombi med syltede sager, fennikel, kartofler, radisser, agurk, milde urter(dild, persille, purløg etc.), forårsløg, grønne asparges, fede dressinger og garanteret mange andre lækre sager… Hvad kombinere du torskerogn med ?

Del gerne dine bedste serveringsforslag med os andre icon smile Udnyt årstiden   Torskerogn

Relaterede indlæg

  1. Udnyt årstiden – Knold når det er bedst…
  2. Udnyt årstiden – Skorzonerrod
  3. Udnyt årstiden – Rødbeder på (næsten) 10 måder :)
  4. Udnyt årstiden – Rigelige Rabarber!
  5. Udnyt årstiden – Vilde ferskner!

Posted in Mad

Skriv et svar

fan